Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 22 maja 2012, o 14:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 FCE jesień 2010 
Autor Wiadomość

#) Post FCE jesień 2010
Witam, będzie ktoś zdawać FCE w sesji jesiennej? Nie wiem jak się przygotować, z jakich książek najlepiej korzystać? Mam angielski w szkole na poziomie rozszerzonym, słyszałam że nie jest trudny, więc powinnam sobie dać radę, prawda? Powiem jeszcze, że mam 4 z angielskiego w 2. kl. ogólniaka. Polecacie jakieś książki do samodzielnego przygotowania się?

3 sierpnia 2010, o 09:28

#) Post Re: FCE jesień 2010
Ja osobiście mam już FCE za sobą. Korzystałem z FCE Gold Plus.

Obrazek

Najlepiej jeśli udasz się do szkoły językowej, przygotowującej do egzaminu FCE. Jeśli jednak nie możesz lub nie chcesz wydawać pieniędzy, postaraj się przygotować do niego samodzielnie. Mogę uprzedzić Cię o kilka doświadczeń, które sam zaobserwowałem podczas zdawania FCE:

- odpowiadaj konkretnie na pytania (nie próbuj powiedzieć czegoś ponad Twoje możliwości, w czym możesz się wyłożyć)
- najczęstszymi pracami pisemnymi są listy, opowiadania i rozprawki
- tematy ze słuchania dotyczą zwykle mody, młodzieży, kultury i społeczeństwa (czasami nowości technicznych, alkoholu i narkotyków)
- znajomość gramatyki; tutaj musisz ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, najlepiej robiąc ćwiczenia; możesz też uczyć się na pamięć idiomów i związków wyrazowych (phrasal verbs)
- czytanie - jeśli nie masz problemu z rozumieniem tekstu, to powinnaś dać sobie radę (zawsze można wybrnąć, bazując na dobrze znanym zwrotem "z kontekstu")

A przede wszystkim, egzamin weź na luzie i z uśmiechem! :)

3 sierpnia 2010, o 14:23

Dołączam się do tematu. Zna ktoś może jakąś dobrą szkołę językową w pobliżu Lublina przygotowującą do FCE?
Setris, ile kosztuje ta książka FCE Gold Plus?

4 sierpnia 2010, o 07:01

angelika1992 napisał(a):
Mam angielski w szkole na poziomie rozszerzonym, słyszałam że nie jest trudny, więc powinnam sobie dać radę, prawda? Powiem jeszcze, że mam 4 z angielskiego w 2. kl. ogólniaka.

Z samej wiedzy szkolnej to możesz mieć problem, chyba, że jesteś wybitnie zdolna. Do testów FCE przydatna też jest
umiejętność robienia zadań, które czasami nie są do końca takie jednoznaczne i nieco różnią się od tych typowo szkolnych. Ja przygotowywałam się pod kątem FCE na prywatnym kursie od września do maja, gdzie przerobiliśmy (wg mnie bardzo dobra książka pod względem leksykalnym i gramatycznym) FCE Result oraz połowę FCE Language Practice.

4 sierpnia 2010, o 07:08

Szczurek napisał(a):
Setris, ile kosztuje ta książka FCE Gold Plus?

To zależy, czy chcesz pójść do księgarni, czy zamówić przez internet. Ceny wahają się między 50-70 zł.
Na tej stronce FCE Gold Plus kosztuje 52,90 zł.

http://www.eksiegarnia.pl/index.php?s=karta&id=184009

Szczurek napisał(a):
Zna ktoś może jakąś dobrą szkołę językową w pobliżu Lublina przygotowującą do FCE?

Z tego co wiem, dobrą szkołą językową w Lublinie jest Columbus.

4 sierpnia 2010, o 07:17

Zakupił ktoś tę książkę? Jakieś pozytywne/negatywne opinie, czy cokolwiek innego?

2 października 2010, o 07:03

JA polecam szkołę GoWork. Można spróbować wygrać ten kurs za darmo na facebooku w konkursie.
szkoły angielskiego

13 lipca 2011, o 12:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]